Ontdek BMX

BMX, of Bicycle Motocross, is een sport vol actie, snelheid en fun.Of je nu geïnteresseerd bent in racen, freestyle of gewoon plezier maken op twee wielen, BMX biedt iets voor iedereen.

Duik in onze gids en leer alles wat je moet weten over deze adrenaline-aangedreven sport.

Wat is bmx?

BMX staat voor Bicycle Motocross en ontstond eind jaren zestig aan de westkust van de Verenigde Staten. Het heeft zijn roots in motorcross. BMX is als georganiseerde sport ontstaan in het begin van de jaren tachtig en maakte al snel een sterke groei door tot wat ze is vandaag, een Olympische sport sinds de spelen van Peking in 2008.

Tegenwoordig bestaat de sport uit een aantal verschillende disciplines met verschillende types fietsen. Bij Antwerp BMX beoefenen we de RACE discipline.

Race BMX gebeurt op een speciaal aangelegd parcours met een wasbord, bochten en allerhande van bulten. De ondergrond is meestal dolomiet en klinkers. Er is een startberg met starthek.
De rijders starten maximaal met 8 tezamen en leggen 1 maal het circuit af dat maximaal 400 meter lang is. De rijders dienen dit 3 maal te doen en krijgen punten naargelang de behaalde uitslagen. Nadien is ervoor wie voldoende punten heeft een knock-out systeem waarbij uiteindelijk in een finale de winnaar wordt bepaald.

BMX Race fiets

Een Race BMX is zo licht mogelijk. De wielen hebben een diameter van 20 inch, de breedte van de velg wijzigt met het gewicht van de rijder. Er is slechts 1 achterrem aanwezig.

De grootte van het kader varieert in lengte, hoogte en de positie van het bottom bracket. De fietsmaten worden omschreven met de termen Micro, Mini, Junior, Expert en Pro. Binnen deze termen heb je langere en kortere kaders. De cranks en het model van stuur wijzigt mee met de maat van de fiets.

De versnelling die je trapt is in tegenstelling tot andere fiets disciplines niet vastgelegd. Kies een versnelling die je snel op gang krijgt, leer snel trappen en zorg voor een goede techniek. Evenwicht en coördinatie zijn een must. Het bovenlichaam is hierbij zeer belangrijk. De armen, schouders en rug moeten er steeds voor zorgen dat de fiets rijdt naar waar jij wilt.

Licentie rijders & Recreanten

Binnen Antwerp BMX is er plaats voor licentie rijders als voor recreanten.
Wat is het verschil?

Licentie rijders

Licentie rijders zijn aangesloten bij Cycling Vlaanderen als licentierijder. Zij hebben een officieel nummer op hun fiets hangen van de UCI. Zij mogen aan alle officiële wedstrijden deelnemen in België (Topcompetitie, Flanders Series, Coupe de Wallonie en regionale wedstrijden) en aan internationale wedstrijden als ze ervoor geselecteerd zijn.

Recreanten

Recreanten zijn ofwel beginnende rijders die willen proeven van het BMX’en ofwel rijders die puur voor het plezier rijden.

Wie de smaak echt te pakken heeft raden wij dan ook aan om een licentie te nemen!

Benodigd materiaal

Bij voorkeur een echte “race”-BMX, maar een “dirt” , “freestyle” of “street” kan ook als er maar geen “pegs” op staan (pegs zijn die steuntjes waar je met je voeten kan gaan op staan). Een cruiser lijkt op een race BMX maar met grotere wielen (24 inch)

Een volledige bescherming is verplicht voor alle rijders tijdens onze trainingen en wedstrijden. Dit omvat:

  1. Een integraalhelm is verplicht bij Antwerp BMX, deze beschermt het aangezicht met een kinstuk.

  2. Een stevige broek, bij voorkeur met lange pijpen. Een racebroek is op de nodige plaatsen verstevigd en soms voorzien van kussentjes die de val verzachten.

  3. Een trui of shirt met lange mouwen.

  4. Handschoenen met lange vingers.

  5. Een harnas om het bovenlichaam (borstkast, rug, schouders, ellebogen, armen) te beschermen.

  6. Knie- en scheenbescherming zijn kniebeschermers met een uitloop over het scheenbeen. Dit kunnen ook aparte knie- en scheenbeschermers zijn.

  7. Schoenen waarbij de rijders een goed contact voelen aan de pedalen. Rijders ouder dan 12 jaar mogen met klikpedalen en -schoenen rijden.

Zorg dat er bij elke wedstrijd een nummer vooraan op je fiets hangt. Als recreant mag je dit nummer zelf kiezen, al zullen we jou vanuit de club een nummer aanreiken zodat iedereen een ander nummer heeft. Het nummer omvat maximaal 3 cijfers.

De wedstrijden

Er zijn 5 verschillende soorten wedstrijden:

  • Belgisch, Vlaams en provinciale kampioenschappen. Dit verloopt over één dag.

  • Top Competitie, competitie over meerdere dagen op nationaal niveau. Alleen licentierijders zijn toegelaten.

  • Flanders Cup, competitie over meerdere wedstrijden in Vlaanderen. Licentierijders en recreanten zijn welkom.

  • Coupe de Wallonie, competitie over meerdere wedstrijden in Wallonië. Licentierijders en recreanten zijn welkom.

  • Regionale wedstrijden, wedstrijd over één dag waarbij licentierijders en recreanten zijn toegelaten.

Bij de Top Competitie, Flanders Cup en Coupe de Wallonie wordt er een eindrangschikking opgemaakt voor de licentierijders op het einde van het seizoen.

Bij een wedstrijd worden rijders in reeksen ingedeeld, dit gebeurt op basis van geslacht en leeftijd. Een reeks bevat maximaal 8 rijders, elke reeks moet eerst 3x een kwalificatie race rijden. Per race krijgt de rijder een startpositie toebedeeld, dit is de positie die men moet innemen op het starthek. Deze posities hebben een nummer van 1 tot 8.
De startlijsten kan je tijdens de wedstrijd terugvinden op https://www.jstiming.nl/