Wat Is BMX

BMX of fietscross is een extreme sport en is een Olympische sport sinds de Spelen van Peking in 2008.

Het woord BMX staat voor Bicycle Motocross (de X staat dus voor cross).

BMX ontstond eind jaren zestig aan de westkust van de Verenigde Staten.
Het heeft zijn roots in motorcross, waar men met een motorfiets over zanderige en heuvelige terreinen reed. BMX of Fietscross, is als georganiseerde sport ontstaan in het begin van de jaren tachtig. De sport heeft tot midden jaren tachtig een enorme groei doorgemaakt. Hierdoor waren er wereldwijd diverse BMX-teams actief, zoals Hutch, Redline en Mongoose.

BMX-racen kent een aantal afsplitsingen, Freestyle, Flatland, Dirt en Street zijn hier voorbeelden van. Deze afsplitsingen zijn echter creatieve individuele sporten zodat een puntensysteem niet haalbaar is (men kan niet uniform jureren).

Tegenwoordig bestaat de sport uit zes disciplines met drie verschillende typen fietsen.
De zes disciplines vallen als volgt uiteen;

 • BMX Race
 • BMX Freestyle.
  – Dirt
  – Street
  – Park
  – Vert
  – Flatland

Antwerp-BMX beoefend de RACE discipline.

Race BMX gebeurt tegenwoordig op een circuit hiervoor speciaal aangelegd. Een wasbord, bochten en allerhande van bulten zijn er aanwezig. De ondergrond is meestal dolomiet en klinkers. Er is een startberg met starthek dat elektronisch start. (Random of fixe gate) In tegenstelling tot bij motorcross valt het hek naar voren en niet naar achteren. De piloten starten maximaal met 8 en leggen slechts 1 maal het circuit af dat maximaal 400meter is. De piloten dienen dit 3 maal te doen en krijgen punten naargelang de behaalde uitslagen. Nadien is er voor wie voldoende punten heeft een knock-out systeem waarbij enkel de 4 beste door gaan. Wie in de finale wint mag op het podium.

Hoe herken je een echte BMX RACE fiets?

Een Race BMX is zo licht mogelijk.

Deze heeft geen PUK’s of een stuur dat oneindig kan blijven rond draaien. Er is slechts 1 achterrem aanwezig. Terugtrapremmen vind je niet meer.

De wielen zijn steeds 20inch. Dit slaat op de diameter van de velg. De breedte van de velg wijzigt wel met het gewicht van de rijder. Kinderen kunnen bij de kleinste maat van fiets bandjes hebben van 25mm of 1inch (ter info: een bandje van een weg race fiets is 23mm)

De grootte van het kader varieert in lengte, hoogte en de positie van het bottom bracket. De fietsmaten worden omschreven met de termen Micro, Mini, Junior, Expert en Pro. Binnen deze termen heb je langere en kortere kaders.

De cranks en het model van stuur wijzigt mee met de maat van de fiets

Het probleem is dat je echte race BMX ‘en zelden in een fietsenzaak terug vindt. Voor het echte materiaal moet je terugvallen op enkele speciaalzaken. Deze kun je al snel terugvinden via google of een andere zoekmachine. Sommige zaken zijn ook op elke wedstrijd aanwezig met een verkoop en service stand…

De versnelling die je trapt is in tegenstelling tot andere fiets disciplines niet vast gelegd. Een 53×11 is toegestaan… maar nutteloos. Kies een versnelling die je snel op gang krijgt. Leer snel trappen en zorg voor een goede techniek. Evenwicht en coördinatie zijn een must. Het bovenlichaam is hierbij zeer belangrijk. De armen, schouders en rug moeten er steeds voor zorgen dat de fiets rijdt naar waar jij wilt. Wie regelmatig echt aan BMX ‘en doet ontwikkeld een volledig afgetraind lichaam!